Kanatlı Hayvanlar

Türken Tavuk

Türken tavuk, Romanya kökenli tavuk türüdür. Türken türü, yumurta tavuğu olarak yetiştirilmektedir.

Türken Tavuk Cinsi

Türken tavuk cinsinin ilk görüntüleri hoşa gitmeyebilir. Ancak yetiştirmeye başlayan yetiştiriciler bu hayvanların uyumlulukları, evcillikleri, yumurta verimliliği, kuluçkadaki başarıları, horozlarının iyi huyları nedeniyle ısrarla tavsiye ederler.

Bu ırk adını, boyunlarının tüysüzlüğü nedeniyle hindi melezi olduğu düşünülerek “turken” olarak almıştır. Ancak hindilerle bir bağlantıları yoktur. Bu tavuklar %100 tavuktur. Turken ırkı, çıplak boyunlu olan tek tavuk cinsidir. Bu türlerin boyunları çoğunlukla tüysüzdür. Ayrıca göğüslerinde, kanat altlarında ve karında çok az tüyleri vardır.

Diğer tavuk içerikleri için tıklayın;

Başka tavuklarla melezlendirildiğinde ilk neslin tümü çıplak boyunlu olurlar. Gerçek kelboyunlar ayrıdır, melezler ayrıdır. Bu tavuk cinslerinin birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemleri çok güçlüdür. Kolay kolay hasta olmazlar. Tüyleri az olsa da soğuğa dayanıklıdırlar. Açık arazide beslenmeye uygundurlar. Çünkü doğal yetileri yiyecek bulmalarını sağlar. Evcilleştirmeye de uygundurlar.

Evcil hayvan olarak bahçede de beslenebilirler. Oldukça uysal ve eğitilebilir türlerdir. Eğer horozlarında saldırganlık varsa bu horoz safkan değil, kanında melezlik vardır. Daha çok yumurtası için yetiştirilse de etleri için de yetiştirilirler. Tavukları yaklaşık 3 kilo, horozları ise 4 kilo civarında olabilir. Genel bir renkleri bulunmamaktadır. Çeşitli renkleri bulunabilir. Resmen kabul edilmiş renkleri ise devetüyü, kahverengi, kırmızı, siyah ve beyazdır. İbikleri düz, tek taraklıdır. Tavuklarda ibikler biraz daha kısa, horozlarda orta boydur ve beş dişlidir. Bu hayvanların hiçbir huzursuzlukları ve saldırganlıkları olmaz.

Bu hayvanlar tepeli olmaz. Ayakları tüysüz ve dört parmaklıdır. Ayrıca turken tavukları gurka çok meyillidir. Gelişimleri orta seviyededir. Ne çok hızlı gelişirler ne de çok yavaş. Bu türlerin uçuculukları da kötü değildir. Ancak uçarak çok aza mesafe uçabilirler. Bu tavuklar her iklimde yaşayabilirler. Boyunlarının tüysüz olmaları yem tüketimi açısından dezavantaj olarak görülebilir. Ancak durum böyle değildir. Bu tavuklar normal tavuklar gibi tüye protein vermezler. Bu proteini yumurta ve ete vermeleri nedeniyle de tercih edilirler. Bu türlerin bakımları da diğer tavuk cinslerine göre daha az maliyetlerdir. Bu tavuklar diğer türlerle de uyum içinde yaşarlar.

Türken Tavuk Fiyatları

Türken tavuk fiyatları yaşlarına, boyutlarına ve diğer bazı özelliklerine göre değişebilmektedir. Her bütçeye uygun türken tavuğu bulunabilir. Bu tavuklar tek olarak satıldığı gibi çoklu olarak da satılabilirler. Türken civcivleri 5 TL’den başlayıp 70 TL’ye kadar çıkmaktadır. Türken tavukları da 40 TL’den 1000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Horozları daha fazla ücretlere çıkabilmektedir.

Türken Tavuk Yumurta Verimi

Türken tavuklarının yumurta verimi oldukça yüksektir. Bu tavuklar yıl boyunca yumurta vermektedirler. Sahibini yumurtasız bırakmazlar. Türken tavukları senede 200’e yakın yumurta bırakırlar. Bu hayvanların yumurtası yaklaşık 60-65 gramdır. Türken tavuklarının yumurta rengi krem rengidir. Bu yumurtalar açık ve normal kahverengi renkler de olabilir.

Doğan Uludoğan

Reklam ve kaldırılmasını istediğiniz içerik için: doganuludogan01@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu