Kanatlı Hayvanlar

Tavuk Hırıltısı Nedenleri ve Tedavisi 2022 Rehberi

Bu yazımızda solunum yolları hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan tavuk hırıltısı hakkında bilgiler vereceğiz. Eğer tavuğunuzda hırıltı problemi baş gösterdiyse ve nasıl tedavi edeceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre.

Tavuk Hırıltısı

Tavuklar sanıldığının aksine bir hayli zayıf canlılardır. Bu durum onların en zayıf anlarında hastalanmalarına ve hatta yaşamlarına kaybetmelerine neden olabilir. 333

Tavuklarda karşılaştığımız en önemli ve büyük baş gösteren rahatsızlık şüphesiz hırıltıdır. Özellikle sonbahar mevsiminin ilk aylarında ve kışın sert günlerinde birçok tavukta hırıltı meydana gelir.

Eğer hasta tavuklara ne verilir merak ediyorsanız şu yazımızı mutlaka okumalısınız ——> Hasta Tavuklara Ne Verilir? Hasta Tavuğa Aspirin Vermek

Bu durum bazı tavuklarda gelip geçici olsa da bazı tavuklarda çok ciddi sekeller bırakabilmektedir. Bu nedenle sizin de tavuğunuzda varsa aşağıda yazacağımız konulara muhakkak dikkat etmelisiniz.

Tavuk Hırıltısı Neden Olur?

Zayıf bir bünyeye sahip olan tavukların iç organları bir hayli küçüktür. Özellikle akciğerler tavuklardaki en küçük organlardan biridir.

İnsanlarda da olduğu gibi herhangi bir solunum yolu hastalığı ortaya çıktığında tavuk hırıltısı ortaya çıkabilir. Ancak veterinerler tavuklarda daha çok CRD hastalığının hırıltıya neden olduğunu söylemekte.

Tavuk hırıltısı şu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir;

  • Yılın soğuk aylarında tavukların dışarıda soğuk ile birebir temas etmesi
  • Tavuğunuzun akciğerlerinde iltihaplanma olması
  • Hava yollarında ve bronşlarda daralma olması
  • Tavuğunuzun darbe alması
  • Kötü hijyenik koşullar
  • CRD hastalığında tavukların akciğerlerinde sekel olarak hırıltı oluşabilir

Eğer tavuğunuz yukarıdaki durumlardan biriyle maruz kaldıysa ve hastalığın oluşmasına stres etmenleri kötü hijyenik koşullar eşlik ettiyse durum çok ciddi olabilir.

Tavuklarda Hapşırma Ve Hırıltı Neyin Belirtisi?

Tavuğunuzda aynı anda hem hapşırma hem de hırıltı meydana geliyor olabilir. Bu durum oldukça yaygın bir şekilde gördüğümüz tavuk hastalıklarından biridir.

Tavuk hırıltısı ve hapşırma aynı anda meydana geliyorsa muhtemelen solunum yollarında bir sorun mevcuttur. Bu durum uzunca bir süredir devam ediyorsa tavuğunuzu hırıltısı ve hapşırması nedeniyle veterinere götürmelisiniz.

Tavuk Hırıltısı Tedavi

Tavuk hırıltısı için tedavi yöntemi arıyorsanız öncelikle bu durumun neden ortaya çıktığını bilmelisiniz. Bunun için de tavuğunuzu en yakın veterinere götürerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çünkü tavuk hırıltısı birçok nedene bağlı olarak gelişir. Örneğin CRD hastalığı bir tür solunum sistemi hastalığıdır ve tavuklarda hırıltıya neden olabilir ya da tavuğunuz soğuk havaya maruz kaldıysa da hırıltı ortaya çıkmış olabilir.

Civcivlerde Hırıltı Nasıl Geçer?

Tavuklarda sıkça karşılaştığımız hırıltı problemi aynı zamanda civcivlerde de ortaya çıkmaktadır. Bu durum civcivlerde çok daha ciddiye alınmalıdır.

Yetişkin tavuklara oranla oldukça hassas bir yapıya sahip olan civcivler hırıltı nedeniyle yıpranabilir ve hatta ölebilir.

Tavuk Hırıltısı İçin İlaç

Tavuk hırıltısı için ilaç kullanma kararı aldıysanız mutlaka veteriner hekime danışmalısınız. Çünkü tavuk hırıltısı altında yatan neden komplike bir tedavi gerektirebilir.

Şu yazımız da ilginizi çekebilir: Paçalı Tavuk Cinsleri ve Özellikleri 2022

Eğer tavuğunuzdaki hırıltı sıradan bir solunum yolu enfeksiyonu ise antibiyotik başlanması gerekebilir. Bunun yanı sıra b1 vitamini c vitamini iyot potasyum ve esansiyel yağlar içeren ilaçlar da verilebilir.

Veteriner tarafından verilen bu ilaçları yemler ve suya ekleyebilirsiniz.

Tavuk Hırıltısı Doğal Tedavisi

Tavuk hırıltı doğal tedavisi için bazı yöntemler mevcut. Ancak bu yöntemlere başvurmadan önce tavuğunuzun sıcak bir ortama alındığından emin olmalısınız.

tavuk hırıltısı tedavisi
tavuk hırıltısı tedavisi

Çünkü tavuk hırıltısı tedavisinin ilk basamağında tavuğun soğuk ortam ile temasından kesilmesi yer alıyor.

Tavukların Hırıltısına Zeytinyağı İyi Gelir Mi?

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da zeytinyağı etkili olabilir. Tavuğunuzun yemine bir miktar zeytinyağı karıştırarak kısa süre içerisinde iyileşmesini ve eski sağlığına dönmesini sağlayabilirsiniz.

Tabi ki bu esnada zeytinyağını çok fazla koymamalısınız. Aksi takdirde iştah problemleri ve yağlanma gibi problemler ortaya çıkabilir.

Doğan Uludoğan

Reklam ve kaldırılmasını istediğiniz içerik için: doganuludogan01@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu