Kanatlı Hayvanlar

Pleymut Horoz

Halk arasında Pleymut Horoz “çilli horoz” olarak bilinmektedir. Pleymut horozu Amerikan kökenlidir. Türkiye’ye ise 1954 yılında getirilmiştir. Pleymut horozlar daha çok hobicilik sektöründe kullanılırlar.

Pleymut Horoz Özellikleri

Pleymut civcivleri ilk günde kolaylıkla ve kesin bir şekilde dişi-erkek olarak ayırt edilirler. Bu türler Pleymut tavuklara göre daha ağır ve daha gösterişlidir. Bu horozların genel olarak ağırlıkları 4 kilonun üzerindedir. Ağır yapıları nedeniyle çok fazla uçamazlar. Pleymut horozların vücutları üçgen şeklindedir. Ayrıca bu türlerin geniş ve uzun sırtları; siyah, geniş tüyleri vardır. Soğuğa da dayanıklıdırlar. Aşırı soğuklarda bile dirençlidirler. Pleymut horozlar hastalıklara karşı da dirençli hayvanlardır. Bu türler kümes ortamına da rahatlıkla alışırlar. Pleymut horozları bahçede ve çiftlikte de yetiştirilmeye de uygundur. Pleymut horozları, Pleymut tavuklara göre daha uzun tüylere sahiptirler. Pleymut horozların ortalama ömrü ise 10-12 yıldır. Pleymut horozları birçok farklı renkte olabilir. Bu horozlar uzun ötmeleriyle de ünlüdür.

Diğer kanatlı hayvanlar içerikleri için tıklayın;

Bununla birlikte bu hayvanlar zeki hayvanlardır. Pleymut horozlar sakin bir yapıya sahip olup insanlarla uyum içinde yaşarlar. Pleymut horozlar bilinenin aksine saldırgan değillerdir. Pleymut horozların saldırgan bilinmesinin sebebi aslında insanlardır. Bu hayvanlar insanları arkadaş olarak görürler. Ancak insanlar bu durumu kullanarak cesur olan bu hayvanları birbirleriyle dövüştürülmek için kullanılırlar. Söz konusu bu durum insani açıdan da hukuksal açıdan da bir suçtur.

Pleymut Horoz Bakımı

Pleymut horozların bakımları oldukça kolaydır. Bu horozların bakımları sağlıklarını ve yaşam sürelerini doğrudan etkilemektedir. Bu horozların uçma kabiliyetinin sınırlı olması bakımlarını kolaylaştırır. Ayrıca uysal olmaları da bakımlarını kolay hale getirir.

Beslenme konusunda diğer bazı ırklara göre daha fazla yem tüketmektedirler. Bu horozlar için özel olarak üretilen yemler bulunmaktadır. Bu yemler daha çok protein ve bitkisel ürünlerden oluşur. Bu türler yaklaşık olarak günlük 110-130 gram yem tüketirler. Bu hayvanların yeterli beslenmesi, aynı cins tavuklar ile üreme için de önemlidir. Bahçede veya çiftlikte yaşayan horozlar ise yemin yanı sıra solucanlar, böceklerle de beslenirler. Bu hayvanları çok fazla sık boğaz etmemek gerekir. Onları doğal ortama bırakmak bu hayvanlar için daha iyi olmaktadır. Çünkü horozlar doğada dolaşarak daha mutlu ve huzurlu olurlar. Böylece stresten uzak kalırlar.

Ancak bu hayvanlar aşırı sıcaklarda zorlanabilirler. Kümeste yaşayan horozlar için havalandırma önemlidir. Ortamın rutubetsiz olması, horozların sağlığı ve ömrü için kritik öneme sahiptir. Bunun dışında aşırı nem de horozları olumsuz yönde etkilemektedir. Bu hayvanlar hastalıklara ve parazitlere karşı oldukça dirençlidirler. Yine de horozların aşı kontrolleri ve aşıları da mutlaka yapılmalıdır. Bu aşılar, horozları hastalıklara karşı daha dirençli hala getirir. Bakım şartları bu hayvanların yaşam sürelerini de doğrudan direkt etkiler.

Pleymut Horoz Fiyatları

Pleymut civciv fiyatları 10-20 TL arasında değişmektedir. Pleymut horoz fiyatları ise 100 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak bu fiyatlar yöreden yöreye ve satıcıya göre değişebilmektedir.

Doğan Uludoğan

Reklam ve kaldırılmasını istediğiniz içerik için: doganuludogan01@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu