Muhabbet kuşu hamilelik belirtileri bu işin meraklıları tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Yazımızda bu konu ile ilgili her türlü detayı bulabilirsiniz.
Evcil kuşlar içerisinde bilinenlerin başında muhabbet kuşları gelir. Her ev ortamına rahatlıkla adapte olabilen muhabbet kuşları erkek ve dişi kuş şeklinde beslenmesi durumunda çiftleşebilirler. Muhabbet kuşunuz doğumundan yaklaşık 7 ay sonrasında kızgınlık belirtileri göstermeye başlar ve çiftleşmek için eş arar. Çift olarak beslenen muhabbet kuşları yaklaşık 7 ay sonrasında çiftleşirler. Kızgınlığın ilk dönemi sonrasında belli periyotlar görülür. Muhabbet kuşları yıl boyu kızgınlık gösteren hayvanlar değillerdir. Kızgınlık belirtilerinin başlamasından yaklaşık 15 gün sonrasında çiftleşme gerçekleşir.
Diğer kuş içerikleri için tıklayın;
Dişi muhabbet kuşu kızgınlık döneminde oldukça farklı hareketlerde bulunur. Muhabbet kuşu sahibinin kızgınlık belirtileri karşısında panik yapmaması oldukça önemlidir.
Dişi muhabbet kuşu çiftleşme döneminde, kuyruğunu erkek muhabbet kuşuna karşı kaldırarak foremon adı verilen, hayvanlara özgü bir koku salgılar. Bu koku erkek muhabbet kuşunun kendisine yaklaşmasını sağlar ve kızgınlık döneminde olduğunu haber verir. Muhabbet kuşu çiftleşmeden hemen önce kafasını geriye doğru yaslayarak erkek muhabbet kuşuna dokunmaya başlar. Bu duruma kuşların öpüşmesi adı da verilir. Kızgınlık döneminde bulunan muhabbet kuşu kafesi kuşun rahat hareket edebileceği bir genişlikte olmalıdır. Aksi taktirde kuşlar sıkışabilirler.
Muhabbet kuşları ilk yumurtasını genellikle doğumlarının 7. ya da 8. aylarında yaparlar. Muhabbet kuşu yumurtlama dönemleri oldukça sancılı ve yorucu geçer. Kuşlar bu dönemde oldukça yıpranır. Birçok muhabbet kuşu sahibi, bu dönemde kuşlarının hastalandığını düşünür.
Yumurtlama döneminde muhabbet kuşları özellikle kuyruklarını ve kanatlarını gövdelerine yapıştırırlar. Bu onların en rahat ettikleri pozisyondur. Bu dönemde kuşların karın bölgeleri ödem toplanmasına benzer bir şişlik gösterir. İlerleyen günler de mevcut şişliğin sertleştiği fark edilir. Muhabbet kuşunun dışkısında kan benzeri sıvı akıntısı görülebilir. Kuşun kloaka bölgesi denilen yerinden beyaz ve sümüksü bir sıvı gelmesi durumunda yumurtlama dönemini yani yumurtlamanın yakın zamanda başlayacağını gösterir.
Kuş yumurtlama dönemini şiş ve ödemli bir şekilde geçirir. Sık sık inlemeye benzer sesler çıkarabilir. Muhabbet kuşları neredeyse kabuklu fındık boyunda yumurtalar yumurtlar. Küçük yumurta yumurtlaması bakımından tek yumurtlama döneminde ortalama 7 yumurta çıkarabilir.
Yumurtlama süreleri muhabbet kuşlarında değişiklik gösterebilir. Tek seferde birden fazla yumurta çıkarabilmeleri mümkün olmadığı için ve yumurtlama işlemi sancılı bir işlem olduğu için dinlenerek yumurtlarlar. Bu süre bir gün kadar sürebileceği gibi daha kısa bir zaman da alabilir.
Yumurtaların her birinin dışarı çıkması sunucunda muhabbet kuşu yeni bir döneme girer. Yumurtaların üzerine kalamar kemiği denk gelecek şekilde oturarak kuluçkaya yatar. Kuluçka döneminde anne muhabbet kuşu yumurtaları olması gereken sıcaklıkta muhafaza etmiş olur ve yumurta içerinde bulunan yavruların gelişimlerini tamamlamalarını sağlar. Kuluçkaya yatmak kanatlı hayvanların içgüdüsel olarak yaptıkları bir eylemdir. Muhabbet kuşlarının kuluçka süreleri yaklaşık 12 gündür.