Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu evdeki kediler için oldukça rahatsız edici bir sorundur. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonları bazı sağlık sorunlarını beraberinde getireceği için en kısa süre içerisinde veteriner hekime danışılmalı ve tıbbi destek alınmalıdır.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, böbrek, mesane, üreter ve üretranın herhangi bir bölümünde meydana gelen ve genellikle bakteri kaynaklı olan enfeksiyon hastalığıdır. Kedi idrar yolu enfeksiyonu yıkıcı etkileri olabildiğinden sahiplerinin kedi bakımına çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.
Kediler tıpkı insanlarda olduğu gibi bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sağlık sorunlarının başında genellikle kedilerde ishal gelse de kedi idrar yolu hastalığı da sıkça görülmektedir. İdrara çıkma konusunda rahatsızlıklara neden olabilen kedi mesane enfeksiyonlarının en kısa süre içerisinde kontrol altına alınması gerekir.
Peki kedi idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Kedilerin idrar yollarında enfeksiyon geliştiğinde bazı bulgular ortaya çıkar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Kedilerde idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bazı faktörler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Kedilerde ortaya çıkan idrar yolları enfeksiyonları oldukça yıkıcı etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle de kedi sahipleri veteriner hekimlere danışmanın yanı sıra evde yapabilecekleri bazı uygulamalar ile bu enfeksiyonları geçirmeye çalışmaktadır.
Bu bir tıbbi sorun olduğu için öncelikle veteriner hekimden tıbbi destek alınmalıdır. Bu da kedi idrar yolu enfeksiyonu tedavisi olarak geçer ve muhakkak üzerine düşülmelidir.
Kedilerin idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılır. Bu enfeksiyonlar genellikle bakteri kaynaklı olduğu için veteriner tarafından antibiyotik ilaç verilir.
Antibiyotik tedavinin yanı sıra bazı destekleyici tedaviler de gerekli olabilir. Bu daha çok kedinin genel sağlık durumuna göre doktor tarafından belirlenir.
Kedilerde ortaya çıkan bu rahatsızlık muhakkak ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmalıdır. Ciddi bir rahatsızlık olduğu için başka yöntemler denenmemelidir.
Bazı kedi sahipleri bitkisel tedavi ile kedi enfeksiyonlarını geçirmeye çalışmaktadır. Oysa ki bu çok yanlış bir uygulamadır. Böbrekler zaten enfeksiyondan etkilendiği için bitkiler mevcut toksik etkiyi arttırabilir. Bu nedenle kedi sahiplerinin muhakkak bir veteriner hekimden tıbbi destek alması gerekir.
Erkek kedilerde idrar yolları enfeksiyonu dişilere oranla daha az sıklıkla görülür. Bunun temel sebebi, erkek kedilerdeki idrara yollarının dişilerinkinden daha uzun olmasıdır. Bu sayede dışarıdan gelen etkenler idrar yollarına ulaşamaz ve enfeksiyon gelişme riski azalır.
Dişi kedilerin idrar yolları daha kısa olduğu için enfeksiyon gelişme olasılığı daha yüksektir. Öyle ki dişi kedilerde idrar yolu enfeksiyonu erkek kedilere oranla daha fazla görülmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu olan kedide mama değişikliği yapmak tek başına etkili olmaz. Çünkü bu kedilerde antibiyotik tedavisi olmazsa olmazlardandır.
Ancak daha kaliteli ve çeşitli kedi mamaları kullanmak süreci hızlandırmada etkili olabilir. Bu sayede hem kedi daha hızlı kendini toparlar hem de tedavi hızlanır.
Kedide idrar yolu enfeksiyonu olduğu zaman bazı uygulamaların yapılması gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Sistit mesane iltihabı anlamına gelir. Eğer bu durum kedilerde görüldüyse kedilerde sistit olarak tanımlanır.
Kedilerde mesane iltihabı genellikle idrara çıkamama ve işeme problemleri nedeniyle ortaya çıkar. Bununla birlikte idrar yolları enfeksiyonu ve ishal gibi nedenler de vücutta enfeksiyon gelişimine neden olabilir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu öldürücü olabilir. Çünkü bu rahatsızlık bakteri kaynaklıdır ve kontrol altına alınmadığında ilerlemeye devam eder.
Özellikle ilerleyen ve kontrol altına alınamayan kedi idrar yolu enfeksiyonları öldürücü olabilir. Bu nedenle kedi sahiplerinin en kısa süre içerisinde veteriner hekime danışması gerekmektedir.
Kedi işeme sorunu sadece tıbbi tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle kedisinin işeyemediğini fark eden kedi sahipleri en kısa süre içerisinde veteriner hekime danışmalıdır.
Şu semptomlar kedilerde idrar yolları enfeksiyonu olduğunu gösteren semptomlardır;
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi gereklidir. Eğer kedinizde enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız en kısa süre içerisinde bir veteriner hekime danışmalısınız.