Resmin büyük halini görmek için tıklayın

10 Temmuz 2024 - 19:04 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Milli futbolcu Merih Demiral’ın, Avusturya maçında attığı gollerden sonra yaptığı bozkurt işareti dikkatlerden kaçmazken yıldız futbolcu konuyla ilgili maç sonu bir açıklama yaptı. Demiral “Türk olmaktan gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim” dedi.
Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye’nin Avusturya’yı 2-1 mağlup ettiği maçta, milli futbolcu Merih Demiral, attığı golün ardından ‘Bozkurt’ işareti yapmıştı. Bunun üzerine UEFA, Demiral’a 2 maç men cezası vermişti. Tepkilere neden olan karar sonrası Samsun Gazi Müzesi’nde sergilenen ‘Bozkurt’ heykeline ilgi arttı. Milli futbolcu Merih Demiral, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Avusturya maçında attığı golün ardından yaptığı ‘bozkurt’ işareti sonrası 2 maç ceza aldı. UEFA’nın, Türkiye’de tepkilere neden olan kararı sonrası yaşanan gelişmelerin ardından Samsun Gazi Müzesi’nde bulunan ve Lahey Sürekli Adalet Divanı (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen ‘bozkurt’ heykeli, ziyaretçilerden yoğun ilgi görmeye başladı.

BOZKURT HEYKELİ

Türkiye’nin ‘Bozkurt’ isimli yolcu gemisinin Fransızların ‘Lotus’ adlı gemisiyle 2 Ağustos 1926 gecesi Ege açıklarında çarpışması sonucu 8 Türk boğularak öldü. Olayın ardından Türk mahkemelerince Lotus gemisinin kaptanı 80 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Fransızlar daha sonra davayı Lahey Sürekli Adalet Divanı’na (bugünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) götürdü. Mahkeme, 7 Eylül 1927’de Türkiye’nin hukuka aykırı davranmadığına karar vererek Türk heyetine, Atatürk’e verilmek üzere tunçtan ‘bozkurt’ heykeli hediye etti.
Bu davadan dolayı dönemin Adalet Bakanı Mahmud Esat’a Atatürk tarafından ‘Bozkurt’ soyadı verildi. Heykel 1968’de Anıtkabir’deki müzeden Samsun’daki Atatürk Müzesi’ne getirildi. 2006 yılında Samsun Gazi Müzesi’nin açılmasıyla heykel burada sergilenmeye başladı.
“TÜRKLER İÇİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR”

OMÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Yalçın, “Lahey Adalet Divanı bu davanın temsili olarak Mustafa Kemal Paşa’ya bir tunç bozkurt heykelini hediye ederek altına da ‘Lahey Adalet Divanı hatırasıdır’ diye bir not düşmüştür. Lahey Adalet Divanı’nın böyle bir heykeli vermiş olması aslında Türklere karşı yapılmış bir temsiliyet içermektedir. ‘Bozkurt’un Türklerin simgesel bir değeri olma ehemmiyetini burada da ortaya koymuştur” diye konuştu.
Kaynak : haberturk.com

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ