Kedi

Kedi Doğumu Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Bu içeriğimizde kedi doğumu bittiği nasıl anlaşılır sorusuna yanıt verdik. Kedilerde doğum ya da yavrulama olarak adlandırılan bu süreç üç aşamada gerçekleşmektedir. Anne kediler doğumu genellikle kendileri halleder.

Dişi Kedi Doğumu Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Birinci aşama rahim kontraksiyonlarının başladığı ve doğum kanalının açıldığı dönemdir. Huzursuzluk, miyavlama, kazma hareketleri ve benzeri belirtilerin görüldüğü bu dönem 2-12 saat arasında sürmektedir. Bu aşamada vulvada ise az miktarda şeffaf akıntı görülebilir. Kedilerde doğumun ikinci aşaması yavruların dışarı çıkarıldığı dönemdir. Bu dönemde anne kedide huzursuzluk, sık sık yatağına veya yuvasına girip çıkma gibi davranışlar görülebilir. Doğum sürecinde kedi yemek yiyebilir. Bu aşamada kedilerde ciddi kasılmaların başladığı görülmektedir. Genellikle 10-60 dakika arasında doğum gerçekleşmektedir. Rahimdeki diğer yavruların doğumları da aynı şekilde 1 saatlik süreçlerde gerçekleşmekte, toplam doğum süresi yavru kaybı olmadan 24 saate kadar çıkabilmektedir.

Diğer kedi içerikleri için tıklayın;

Doğumun ilk aşamasının 24 saatten fazla sürmesi veya 30 dakikadan uzun süren kasılmalara rağmen doğum gerçekleşmiyorsa doğuma yardım seçenekleri kullanmalıdır.  Doğum sürerken vulva içinden kahverengiyi andıran akıntılar olması normaldir. Anne kedi doğan yavrusunu yalamak sureti ile temizliğini yapmaktadır. Bunların dışında ilave olarak spontan solunum gerçekleştirebilmesi için yavruyu harekete geçirmektedir. Bu esnada yavru üzerinde keseler varsa onları uzaklaştırmaktadır.

Böylece göbek kordonunu da koparmaktadır. Doğum başladıktan sonra diğer aşama yavrulardan sonra plasentanın da çıkma ve atılma etabı olmaktadır. Genellikle her yavrunun çıkartılmasını takiben kısa süre içerisinde ona bağlı yavru zarları da atılmaktadır. Anne kediler yavrularını korumak için içgüdüyle genellikle bu zarları yerler. Son doğan yavruya ait plasentanın uzaklaştırılmasıyla birlikte doğumun son aşaması da tamamlanır. Plasentanın atılma süresi 2 saati bulabilmektedir. Kediler doğumu bitirdiklerinde sahiplerinin yanına gelir. Kediler sahiplerinin yanına geldiklerinde, doğumun bittiği anlaşılır. Bununla birlikte doğum bittiğinde hemen su içmeye koşabilirler. Ayrıca anne kediler doğum ardından hızlı nefes alıp verirler. Kediler mama yeme başlarsa bu da doğumun bittiğini gösterir. Doğum gerçekleştikten sonra birkaç hafta boyunca vulvada kırmızı-kahverengi lekelemeler görünmesi normal kabul edilmektedir.

Köpek Doğumunun Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Dişi köpeklerde hamilelik yaklaşık 63 gün sürmektedir. Gebeliğin belirtileri iştah, kilo artışı ve göğüslerin büyümesidir. Ancak yalancı gebelik yaşayan köpekler de bu belirtileri gösterebilir. Teşhisi 28. günde veteriner hekim yapacağı muayenede koyar. Gebelik döneminde köpek çok iyi beslenmelidir. Ancak doğumdan birkaç önce köpek yiyecekleri geri çevirebilir ve yavrusunu doğurmayı düşündüğü yerde yuvasını kurmaya başlar. Ona ait bir doğum sandığı yoksa anne köpek herhangi bir yeri yuva olarak seçebilir.

Doğum başlamadan kısa bir süre önce köpeğin sıcaklığı düşer. Yaklaşık 24 saat sonra ilk sancılar başlayabilir. Bu halde köpek hızla solumaya, huzursuz görünmeye ve bazen kusmaya başlar. Sağlıklı bir köpek genelde kolay doğum yapar. Dişi köpek kendi eşini ve göbek bağını da keser. Eğer son yavrunun çıkışından bir saat sonra yeni bir yavru görülmezse doğum bitmiştir. Anne sakinleşir, gevşer ve yavruları ile ilgilenir. Köpeklerde ortalama yavru sayısı 4’tür. Doğumdan sonra anne, yavruları temizlemek ve solunumları sağlamak için sürekli yalar.

Doğan Uludoğan

Reklam ve kaldırılmasını istediğiniz içerik için: doganuludogan01@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu