Bu haber 22 Aralık 2022 - 14:37 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu yöntemini internetten veya başka kedi sahiplerinden duymak mümkün. Bu yöntemi her ne kadar sıklıkla kullananlar varsa da kesin olarak karşı olan hayvan sahipleri de az değil. Bu tartışmalı kızgınlık giderici (geçici olarak) yöntemi aşağıda detaylarıyla inceledikten sonra siz de kendi kediniz için kararı verebilirsiniz.

Dişi Kedi Kızgınlık Dönemi Kulak Çubuğu

Evde yaşayan evcil kediler, yıl boyu sıcak ortamda bulunmanın ve yapay ışıkların (evdeki floresan ve ampuller) etkisiyle, dışarıda yaşayan kedilerin aksine yılda birkaç kez kızgınlık dönemine girerler. Bu sayı bazı kedilerde 3-4 ayda bir olup bazılarında ayda bire kadar varabiliyor. Erkek kedilerde bu dönem koku bırakma ile baş gösterirken, dişi kedilerde ise acı acı bağırma (çoğunlukla geceleri ve sabaha karşı) ve poposunu kaldırarak özellikle evdeki erkek bireylere kur yapma olarak görülür.

Okumanızı önerdiğimiz kedilerin çiftleşmesi dönemi içerikleri;

Bu bilgiler ışığında, dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu yoluyla rahatlatılmasının altında yatan mantık, kedinin çiftleşme içgüdüsünün kulak çubuğu aracılığıyla tatmin edilmesidir. Bu yöntemi tercih eden kedi sahiplerini buna iten en büyük etken ise genelde kızgınlığa girmiş ancak çiftleşmesine izin verilmeyen/böyle bir ortamda olmayan dişi kedilerin yüksek sesle ve acı çekermiş gibi bağırmaları oluyor. Her ne kadar veteriner dişi kedilerin kızgınlık esnasında herhangi bir acı çekmediğini ve bu sesleri aslında erkek kedileri kendilerine çekmek için kullandıklarını belirtseler de evlerinde gözü gibi baktıkları kedileri bu halde görmek kedi severler için üzücü olabiliyor.

Kedi hastalığı ile ilgili içeriklerimize göz atabilirsiniz;

Dişi Kedi Kızgınlık Dönemi Kulak Çubuğu Sokmak

Dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu yönteminin uygulaması ise şöyle oluyor: kedinin ensesi tutulurken kulak çubuğunu zeytinyağı ile ıslatarak hafifçe kedinin makatına sokuluyor ve titreşim hareketi yaparak çiftleşme gibi bir etki yaratılıyor. Kedi bu etki ile bağırmaya ve poposunu iyice kaldırmaya başlıyor. Bir süre sonra da rahatlayarak yerde yuvalanıyor. Ancak uyarmakta fayda var; kedilerin çiftleşme sesi kızgınlık bağırmaları gibi acı çekercesine ve çok yüksek sesli oluyor, hatta bu yöntemi deneyen kişiler çoğunlukla kediye zarar verdiklerini düşünebiliyorlar.

Ayrıca tahmin edilebileceği üzere, kulak çubuğunu çok sert ve çok derine sokmamaya dikkat etmek gerekiyor. Bu sürecin videolarını internette bulmak mümkün. Kulak çubuğu yöntemine alternatif gösterilen bir diğer yöntem ise dişi kedinin kuyruk sokumundaki tam kuyruğun bitişinde yanda bulunan boşluğa baskı uygulamak. Bu yöntemde kedinin vücuduna herhangi bir şey sokulmuyor ancak kedideki etkisi (bağırma ve sonrasında yuvarlanma gibi) aynı oluyor.

Bazı veterinerler dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu yönteminin arada kullanılabileceğini söylüyorlar, bazıları ise genel olarak böyle uygulamaları önermiyor. Ancak iki grubun da mutabık olduğu nokta; böyle yöntemlerin sürekli olarak yapılmaması gerektiği ve kesinlikle kızgınlık dönemi için nihai bir çözüm olmadığı. Bu bilgiler ışığında, veterinerinize de danışarak kediniz için en uygun olan yolu seçebilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER